Je bent nog aan het kijken naar een oude versie. Klik hier om dit te veranderen

ZonMw Parel voor onderzoek Huidziekten LUMC (in Dutch) (NTC - WP2)

Namens minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft drs. Annemiek van Bolhuis, plv. directeur-generaal Volksgezondheid vandaag een ZonMw Parel uitgereikt aan dr. Kees Tensen van de afdeling Huidziekten. Dr. Tensen kreeg de prijs als hoofd van het onderzoekslaboratorium van de afdeling. De parel is toegekend voor het succesvol kweken van menselijke huid buiten het lichaam en toepassing ervan bij onderzoek naar huidkanker. Hiermee is een uitstekend alternatief beschikbaar gekomen voor dierproeven.

Doordat de gekweekte huid sterker lijkt op de menselijke huid dan een dierlijke huid, kan de ‘kweekhuid’ prima worden gebruikt voor onderzoek naar huidkanker. Na jarenlange ontwikkeling van een realistisch huidmodel door dr. Abdoelwaheb El Ghalbzouri wordt dit huidmodel op initiatief van dr. Tensen nu ook toegepast op kankeronderzoek. In het door ZonMw gesubsidieerde onderzoek werden huidkankers in het huidmodel opgekweekt en genetisch gekarakteriseerd. Op basis hierrvan kunnen uiteindelijk nieuwe therapieën ontwikkeld worden.

De gekweekte normale huid is ook goed te gebruiken voor het testen van de veiligheid van geneesmiddelen, cosmetica en chemische stoffen. Hiermee krijgt het huidmodel een commerciële toepassingsmogelijkheid. Dit levert niet alleen geld op dat ingezet kan worden voor wetenschappelijk onderzoek, ook draagt dit extra bij aan vermindering van het gebruik van proefdieren. Dr. El Ghalbzouri werd al eerder beloond voor de ontwikkeling en gebruik van het huidmodel als alternatief voor dierproeven met de Publieksprijs Alternatieven voor Dierproeven.